rasehunder.com
Rasehunder.com  ›  Artikler om hund  ›  Hunder, mennesker, aper

Hunder ligner mer på mennesker enn sjimpanser

Sjimpanser deler flere av våre gener, men hunder har levd så lenge sammen med mennesker at de nå fungerer som en modell for å forstå sosial atferd hos mennesker.

hunder, ape, hunder,, mennesker,, aper

Hunder, mennesker, aper: Se bilder av hunderasen Hunder ligner mer på mennesker enn sjimpanser her.

Tekst av Bjørn G.

Samarbeid, tilhørighet, kommunikasjon og evne til å imitere er bare noen evner som hundene har lært av oss mennesker, skriver msn.com.

Selv om det ikke finnes noen beviser på at hunder og mennesker har gjennomgått en "felles evolusjon" de siste 10.000 til 20.000 årene, så tror forskere at dette er tilfellet ettersom mennesker og hunder har levd under de samme forholdene de siste tusen årene.

Jozef Topal er en av verdens fremste hundeforskere, og han og hans team insisterer at hunder bør få sjimpansenes rolle i komparative studier som forsker på menneskelig unikhet.

Hunder kan sees på som barn uten verbalt språk, og i tillegg er det en fellesnevner relasjonen mellom hund og eier og forelder og barn.

I et studie gjennomført av Topal lærte de at både 16 år gamle menneskebarn og voksne hunder kan gjenta et sett med verbale kommandoer. Hundene gjennomførte oppgavene oppskitsvekkende bra i forhold til et 16 måneder gammelt menneskebarn.

En annen grunn til at hunder kan være et bedre emne i sosalpsykologisk forsning er at man kan gjøre komparative studier ikke bare mellom mennesker og hunder, men også mellom hunder og ulver. Man kan da se hvordan hunden skiller seg fra ulven etter menneskelig domestisering, hvilket kan være nyttig i å forstå vår egen atferd.

Våre hunder kan altså lære oss langt mer om oss selv enn ført antatt.

Skriv om hunder, mennesker, aper!

Navn (eller velg et kallenavn)

URL (hvis du har blogg eller egen nettside):

Velg det som passer:

Tittel på ditt innlegg

Skriv om hunder, mennesker, aper Skriv et spørsmål relatert til hunder, mennesker, aper eller bidra med kunnskap, erfaringer og historier om denne hunderase.

check

Spam sjekk
← Skriv inn alle tegn på bildet.

Ingen spørsmål er for dumme, og alle kan delta. Innlegg skal være saklige og ordlagt på en høflig måte. Respekter hverandre i hundeforumet. Vi forbeholder oss retten til å slette innlegg som vi mener er upassende eller som kan virke støtende.

Hunder kan lese ditt ansiktsuttrykk

Hunder kan lese ditt ansiktsuttrykk

Ulver og sjimpanser kan ikke lese menneskers ansitskuttrykk, men det kan hunder.

Farlig mat for hund

Farlig mat for hund

Tenk deg godt om før du gir hunden din visse typer mat. Den maten mennesker spiser kan nemlig være svært farlig, livstruende og dødelig for hunder.

Hund voktet eierens grav i 14 år

Hund voktet eierens grav i 14 år

Hunden Greyfriars Bobby ble et kjent symbol på lojalitet i Storbritannia på 1800-tallet på grunn av denne utrolige historien.

Hund var sauebonde

Hund var selvstendig sauebonde i 2 år

Gjeterhunder er generelt svært intelligente, og border collie blir av mange regnet som den mest intelligente hunderasen. Her er en historie om en gjeterhund som overgår det meste.

Muskelhunder

Hund med store muskler

Noen hunder er rett og slett fantastiske, slik som denne Whippet hunden med store muskler.